Takı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Vee el işi-hobi bölümümüzün ilk konusu: Takı yapımı için malzemeler... Küpeden yüzüğe, bileklikten halhala, kolyeye hatta gerdanlığa kadar pek çok aksesuarın yapımını sırayla ekleyeceğim(kendim de denemek istiyorum çünkü☺) fakat önce bizlere lazım olan malzemeleri sıralayalım ve bir de basit bir bileklik yapımı ile başlayalım istedim. Bir süredir ilgim vardı takı tasarımı ve yapımına ama bir türlü fırsatım olmadı başlamaya. Artık zamanı geldi diye düşünüyorum. Üstelik yaptığım takılardan kendim ve sevdiklerim kadar çok değerli müşterilerim de faydalanabilir, butiğimde sergileme imkanı bulabilirim =) "Elim hiç yatkın değil ya da sıkılırım ben!" diye düşünmeyin; bir konuda deneyim ve istek olmadan uzmanlaşılmıyor biliyorsunuz ☺Ve sonuçları gördükçe içinizdeki istek daha da artacak. Üstelik yaptıklarınızı çevrenize satıp cüzdanınıza maddi yardım da yapapilirsiniz, hem belli mi olur belki de bir gün mağazalar zincirinizden alış veriş yapıyor oluruz! =)
Her güzel düşün bir başlangıç noktası vardır, o halde startı verelim.

İşte takı yapmak için gerekli belli başlı malzemeler.



BONCUKLAR
Piyasada yapıldığı malzemelere göre isimlenen çok çeşitli renklerde ve boyutlarda boncuklar bulunmaktadır. (Cam, plastik, tahta, metal boncuklar gibi.) Bir de Fimo hamuruyla kendi boncuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Takı yaparken bu boncuklar yerine ya da onlarla birlikte iğne oyasından çiçekler, düğmeler, plastik pullar, çakıl taşları, deniz kabukları, deri şerit parçaları da kullanabilirsiniz. Nelerden yararlanıp, neleri kullanabileceğiniz konusunda sınır hayal gücünüzle doğru orantılıdır.

DİZME MALZEMELERİ

Naylon ipler, çeşitli kalınlıkta misina, zincirler, organze ve saten kurdeleler, teller, deri ya da kadife şeritler vb. kullanılabilir.

BİRLEŞTİRME MALZEMELERİ

Takının tamamlanmasında kullanılan klipsleri ve
halkaları satın alabileceğiniz gibi tellerden kendiniz de üretebilirsiniz. Bir de kıstırma dediğimiz, klipsten önce birkaç misina ucunu veya teli biraraya getirmeye, kurdele uçlarını sabitlemeye yarayan bir aparat daha bulunur.

ÇİVİ:

Boncukları takıdan sallandırmak için kullanılan, ucunda küçük bir topuz bulunan tel parçasıdır. Piyasada çeşitli uzunlukta ve renkte olanları vardır. Tel bükme tekniğiyle yapılan takılarda kullandığımız telden çivilerinizi kendiniz de yapabilirsiniz.

KUMAŞLAR:

takı malzemeleri

Takı için önceden belirlediğiniz boncuklarla, pullarla uyumlu ise hemen her kumaşı tasarımlarınız için kullanabilirsiniz.

KEÇE:


Çeşitli renklerde tabaka halinde satılmaktadır. Eğer renklisini bulamazsanız kumaş boyası ile kendiniz de renklendirebilirsiniz.

GALVANİZ LEVHA:

Çatı için oluk malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Kumaşın içine yerleştirerek kolyelerinizin, tok durmasını
sağlamış olursunuz.

PÜSKÜL
Çeşitli renklerde ve boyutlarda olmak üzere tuhafiyelerden temin edebileceğiniz gibi ince naylon ipten, çeşitli kalınlıktaki tellerden kendiniz de yapabilirsiniz.

Takı Yapımında Kullanılan Aletler:

KARGA BÜRÜN
Zincirleri açıp sıkıştırmak,
halkaları tutmak, klips takmak, kalın telleri düzgün biçimde bükmek için hep bu el aletinden yararlanırız. Takı yapanların vazgeçilmezidir. Şekil olarak penseye benzer ama daha küçük ve narindir. Mümkünse iki tane edinmekte fayda vardır.

KÜÇÜK YAN KESKİ
Bu el aletini telleri, deri şeritleri istediğimiz yerden kesebilmek için kullanırız. Yan keski alırken dikkat edeceğimiz nokta kolayca açılıp kapanmasının yanında uçlarının bir araya gelip, gelmediğidir. İyi bir yan keskinin kesici kısımları birbirine tam olarak dokunur.

ÖRGÜ ŞİŞLERİ
Takı parçalarını bir araya getirmeye yarayan tel
halkaları yapabilmek için çeşitli kalınlıktaki örgü şişlerinden yararlanırız. Şişin kalınlığına göre
halkanın boyutu da değişir. (Takı malzemeleri satan mağazalarda
sadece bu işi yapmak için üretilmiş tel sarma aleti de bulunmaktadır.)



TEL ÖRME TEZGAHI
Telleri örebilmek için 5 – 5 -1,5 cm boyutlarında dikdörtgen prizma şeklindeki bir tahtayı bu
iş için kullanabiliriz. Ortasına açılan delik ve deliğin kenarlarına eşit aralıklarla çakılacak çivilerle örme tezgahımızı hazırlarız. Bu tahtalardan birkaç tane yapıp, orta delik çaplarını farklı tutarak daha ince ya da daha kalın örgüler oluşturabilmemiz mümkündür. (Örme tezgahın ıyapma imkanınız yoksa takı malzemeleri satan mağazalarda örg ümakarası adıyla bu el aletini edinebilirsiniz.)
ÖRME TIĞI
Tel örme tezgahında tellerin ilmeklerini oluşturabilmek için çok kalın uçlu olmayan tığa ihtiyacımız olacaktır. (Örgü makarasını satın alırsanız beraberinde özel tığını da edinebilirsiniz.)

DELİK AÇMA APARATI
Deriye çeşitli büyüklükte düzgün delikler açabilmek için kullanılır. Eğer bu alete sahip değilseniz ve edinemiyorsanız, ayakkabı ve kemer satan mağazalarda bulabilirsiniz, birkaç delik açabilniek için yararlanmanızı sağlayacaklarını ümit ediyorum. Ayrıca iğne, iplik, makas, kalem, sabun, mezro (cetvel), bıçak gibi aletleri de takı yapımında kullanabiliriz.

TENEKECİ MAKASI
Galvaniz gibi sert metal
yüzeyleri kolayca kesmekte kullanırız. Yapı marketlerden satın alabilirsiniz.

SİLİKON TABANCASI
Yapıştırma işlerinizin tümünde kullanabilirsiniz, (cam, metal, ahşap, plastik, deri, kumaş gibi) Yapı marrketlerde ve büyük kırtasiyelerde satılmaktadır.

NOT: Ayrıca yüzük yapımı için ölçülü halkalar satılıyor, yanılmıyorsam 6, 8 ve 10 değerlerinde oluyor genişlikleri. Küpe içinse küpe aparatı dediğinizde görevli sizi yönlendiriyor. Ben küpe hastası olduğum için çeşit çeşit aldım. E size de kolay gelsin o zaman arkadaşlarım ☺



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder